Despre toleranţă în mediul şcolar
La Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Iorga” din Iaşi, în perioada 12-16 martie 2018, limba oficială a fost engleza. Proiectul numit sugestiv Tolerance - our common language (Toleranţa - limbajul nostru comun) a constituit, pentru întreaga comunitatea şcolară, o provocare şi a prilejuit un schimb intercultural favorabil dezvoltării personale şi comunicării fără bariere sau prejudecăţi, între copii şi profesori reprezentând cinci identităţi lingvistice europene.
26 de elevi şi profesori din Campobasso (Italia), Guimaraes (Portugalia), Istanbul (Turcia) şi Siauliai (Lituania) au fost oaspeţii Şcolii Gimnaziale ,,Nicolae Iorga”, care a organizat activităţi şi ateliere vizând perceperea conceptului de toleranţă, de înţelegere reciprocă şi coeziune socială, la nivel personal şi în context european. Fie că a fost vorba despre atelierul de limbă şi comunicare finalizat cu redactarea Dicţionarului toleranţei, despre Dicţionarul în varianta audio, în cele cinci limbi ale proiectului, despre expoziţiile de postere sau de fotografii în mediul digital, spectacolele de dansuri tradiţionale, excursii tematice sau târgul de produse tradiţionale – toate aceste activităţi au presupus unitate în diversitate, promovând dezvoltarea competenţelor civice şi conştientizarea interculturalităţii. Mai multe informaţii se pot găsi pe pagina web a proiectului - http://tolerance.ucoz.net/
Implicarea unanimă şi entuziastă a elevilor, a părinţilor şi profesorilor, achiziţiile culturale şi lingvistice, îndepărtarea barierelor de orice natură, atmosfera de sărbătoare în care s-a îmbrăcat şcoala în acest început de martie au creat tuturor sentimentul firesc de apartenenţă la marea şi toleranta familie europeană, a declarat Directorul şcolii, prof. Mioara Peşte.
https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/despre-toleranta-in-mediul-scolar--185228.html